Inden for square dance findes der tre forskellige danseformer: Traditionel, Modern Western og New Style.

I Stoholm Square Dance Club danser vi Modern Western Square Dance.

Grundlæggende regler for Stoholm Square Dance Club

Reglerne er oversat efter Square Dancing Indoctrination Handbook.

1. Vær god til at lytte.

Tænk på calleren som en ”quarterback” i square dance. Han/hun caller ”spillet” ved at give signalerne for de bevægelser, han/hun vil have os til at danse, to taktslag efter du har gjort det, han/hun sagde. Du kan ikke både snakke eller tænke på noget andet og så regne med at gå rigtigt. At tale under dansen distraherer ikke blot, det gør det også sværere for de andre i squaren at ”fange” instruktionerne og at høre musikken. Husk også at der kun er plads til én instruktør. Du kan bedst hjælpe de andre ved at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

2. Vær hurtig til at stille op i squares.

Når calleren siger ”sets in order” eller ”square op” til det næste tip, så stil op i den nærmeste square, hvor der mangler et par. Hvis du leder efter en square, så stik en hånd i vejret, mens du går ind over gulvet, så calleren kan se, hvor du er. Hvis der mangler et par i din square, så stik én finger i vejret, to fingre hvis der mangler to par.

3. Vær en høflig danser.

Almindelig høflighed er altid velset. At bede en partner om en dans og efter tippet sige tak til alle i squaren er naturlig høflighed. I square dance er der nogle naturlige ting at tage højde for. Det er dårlig opførsel at gå forbi en square, der mangler dansere, blot for at stille op i en anden square. Forlad aldrig en square, du har stillet op i, før tippet er færdigt. Hvis du skal forlade squaren i nødstilfælde, så find en til at udfylde din plads.

4. Kom til tiden i klubben.

At komme for sent er måske stilen i nogle aktiviteter, men i square dance betyder ét forsinket par måske, at tre par skal sidde og vente. Hvis du kommer for sent eller tager afsted tidligere, får du ikke det fulde udbytte af det, calleren havde planlagt.

5. Vær en betænksom danser.

Personlig hygiejne er vigtig i enhver aktivitet, hvor folk træner energisk sammen. Derfor er en god deodorant og en tandbørste blandt squaredanseres bedste venner. Fordi square dancen afhænger af dig og din koordinationsevne så drik ikke alkohol før eller mens du danser.

6. Vær samarbejdsvillig.

Det er sagt, at i square dance er alle ansvarlige for at alle har det fornøjeligt. En square består ikke af otte individualister, der arbejder uafhængigt, men derimod af en enhed, uden en individuel ”stjerne”. Den fulde fornøjelse kommer når hver person gør sin del for at få dansen til at flyde.

7. Tag det roligt.

Square dance kan være vanskeligt, især når man er begynder. Hvis du bliver træt, så sæt dig ned. Lad dig ikke overtale til at danse, hvis du trænger til pause. Du kan stadig lære noget ved at se på og lytte.

8. Vær en venlig danser.

”Venskab er square dancens største belønning”. Du er værten i square dance. Faktisk er alle det. Benyt lejligheden til at lære de andre i squaren at kende, og prøv, hver aften, at danse med så mange forskellige som muligt, det er blevet sagt at ”square dance er venskab sat til musik”,

9. Du er aldrig færdig med at lære.

Du vil opdage, at der altid er noget nyt at lære eller noget i din måde at danse på, der kan forbedres. Fejltagelser er en naturlig del af square dance. Det er vigtigt at finde ud af, hvad du gjorde forkert og så prøve at få det rettet til næste gang det begreb bliver callet. Når lejligheden byder sig, så tøv ikke med at spørge din caller, hvis der er noget du ikke forstår.

10. Mor dig, - ha’ det sjovt.

Glæde smitter. Du vil blive overrasket over, hvor meget dit smil vil ”peppe op” i squaren. Kommer du til square dance og forventer at have det sjovt, så får du det. Hvis det at have det sjovt for dig betyder at lave ”støj” så sørg for at planlægge din vokale entusiasme, så det ikke forhindrer de andre i squaren i at høre calleren. Et godt tidspunkt at vise sine følelser er, når dansen er slut. Når du klapper efter en dans, du har nydt, bifalder du naturligvis calleren, og du siger tak til de andre i squaren. Men du klapper også ad dig selv, for det var dig, der ”arbejdede”, og det var dig, som oplevede den vidunderlige følelse af fuldendthed, der følger med når man er square dancer.

 

Stoholm Square Dance Club | Stoholm Vandrerhjem, Søndergade, 7850 Stoholm  | stoholmsdc@gmail.com